Chili Sin Carne to klasyczne danie kuchni teksańskiej. Jest to wegetariańska wersja dania mięsnego, czyli słynnego chili con carne. Nasz danie obiadowe to gęsty sos pomidorowy z warzywami i roślinnym mięsem idealnie pasuje do nachosów, meksykańskiej tortilli lub klasycznych naleśników, a także makaronów i innych kreatywnych dań. Nasza wersja jest w 100% roślinna, dzięki czemu sos chili sin carne od marki Primavika jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. W słoiku z naszym wegańskim chili sin carne zamknęliśmy bardzo aromatyczny i gęsty sos pomidorowy. Znalazła się w nim również kukurydza oraz czerwona fasola – podstawowe składniki każdego teksańskiego chili. Papryka doskonale komponuje się z pozostałymi warzywami oraz przyprawami, a także z roślinnym mięsem mielonym, które sprawia, że nasze Chili Sin Carne jest bardzo sycące. Całość tworzy bardzo ciekawą i apetyczną mieszankę. Danie obiadowe jest wartościowym źródłem białka i zawiera tylko naturalnie występujące cukry. Brak konserwantów, glutaminianu oraz fosforanów i barwników, a także niska zawartość tłuszczów nasyconych sprawia, że posiłek przygotowany z Chili Sin Carne Primavika będzie bardzo pożywny i zdrowy. Chili Con Carne to tradycyjna potrawa z Teksasu, który przed laty był stanem hiszpańsko-meksykańskim, dlatego teksańskie chili często kojarzy się z kuchnią meksykańską i podawane jest z meksykańskimi tortillami lub nachos. Nazwa Chili Con Carne pochodzi z języka hiszpańskiego. W przetłumaczeniu na język polski oznacza dosłownie chili z mięsem. Z kolei Chili Sin Carne to po polsku chili bez mięsa.
Wegańskie danie obiadowe Chili Sin Carne to klasyczna potrawa kuchni teksańskiej, która oryginalnie podawana jest z meksykańską tortillą lub z ryżem. Nasza wersja idealnie pasuje także do nachosów oraz naleśników. Chili Sin Carne będzie doskonale komponowało się także z plackami ziemniaczanymi i wieloma innymi daniami w klimacie teksańskim lub meksykańskim.