Babka płesznik Orzeszek NATURA
Opis
W medycynie naturalnej nasiona babki płesznik używa się jako środek przeczyszczający, szczególnie przydatny przy zaparciach, zwłaszcza u osób cierpiących na hemoroidy. Właściwości śluzowate łagodzą podrażnienia ścian jelit, przełyku i odbytu. Wysoka zawartość błonnika w nasionach babki płesznik pobudza pracę przewodu pokarmowego poprawiając perystaltykę jelit oraz przyspieszając przemianę materii. Błonnik to substancja znana także z właściwości obniżających poziom cholesterolu we krwi, który dodatkowo oczyszcza organizm ze szkodliwych dla zdrowia metali ciężkich i innych związków rakotwórczych. Nasiona babki płesznik obniżają poziom złego cholesterolu we krwi (LDL), jednocześnie podnosząc poziom jego „dobrego” odpowiednika HDL. To zaleta szczególnie istotna dla osób borykających się chorobami serca, miażdżycą czy innymi schorzeniami układu krążenia.
Zastosowanie:
Doskonały w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Nasiona płesznika można zalać wodą i spożyć w formie zawiesiny po wytworzeniu się śluzu. Można także dodać do różnych potraw, zup, sosów, musli, past, deserów, pasztetów i wypieków.
Kraj pochodzenia:
Chiny
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Wartość energetyczna: |
1030 kJ / 251 kcal |
Tłuszcz: |
4,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
0,6 g |
Węglowodany: |
3,9 g, w tym cukry 0,5 g |
Białko: |
17 g |
Sól: |
0,06 g |
NA TERENIE ZAKŁADU UŻYWANE SĄ ORZECHY, SEZAM, SOJA, GORCZYCA, SELER ORAZ ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN
______________________________________________
Sprawdź również inne produkty firmy ORZESZEK