Tapioka kulki 500g Krukam
Opis
Tapioka kulki 500g
Tapioka jest rodzajem kaszy uzyskiwanej ze zmielonej bulwy manioku, krzewu osiągającego niekiedy 3 metry wysokości. Jest to popularna roślina, uprawiana w krajach Ameryki Południowej, Afryki oraz Azji. Jest to pewnego rodzaju odpowiednik naszego ziemniaka. To porównanie jest o tyle trafne, że obie te rośliny zawierają znaczną ilość skrobi. Tym, co różni tapiokę od innych kasz jest śladowa ilość białka. Tapioka zawiera witaminy z grupy B oraz tzw. skrobię oporną na trawienie, która charakteryzuje się tym, że zmniejsza stężenie glukozy we krwi po posiłku. Dzięki tym składnikom śmiało można polecić tapiokę osobom, które zmagają się z problemami trawiennymi. Poza tym w tapioce znajdują się minerały takie jak wapń, fosfor, żelazo, potas, sód czy cynk.
Znajdzie zastosowanie jako składnik deserów, omletów, budyniów czy coraz popularniejszego w Polsce tzw. "bubble tea", czyli napoju owocowego z dodatkiem mleka i owoców.
Sposób użycia:
zagotuj 1,2 L wody, dodaj 1 szklankę kulek z tapioki i gotuj przez około 40 minut mieszając, aż kulki zrobią się przezroczyste.
Skład:
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Wartość energetyczna: |
1485 kJ / 350 kcal |
Tłuszcz: |
0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g |
Węglowodany: |
86,0 g, w tym cukry 0,5 g |
Błonnik: |
— |
Białko: |
0,5 g |
Sól: |
0,1 g |
Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym, chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Masa netto: 500 g